Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Δράσεις  |  Θεάσεις: 180  |  A+ | a-
Τη Δευτέρα 28/11/2022 τα  τμήματα Γ2,Γ3, και Α2  του  3ου Γυμνασίου Βόλου πραγματοποίησαν  διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας  Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας, και ήταν πολλά αυτά που είδαν και άκουσαν.
Καταρχήν, τα εργαστήρια και οι χώροι του εργοστασίου έχουν αναστηλωθεί  και   αποτελούν  σήμερα  σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.   Έτσι  οι μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία  να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου (βaγονέτa,  δεξαμενές αργίλου,  τριβεία, πρέσες , ξηραντήρια, καθώς και στην επιβλητική κάμινο  Hoffmann ) και να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής.
 
Παράλληλα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  σε συνεργασία με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας  Ν. & Σ. Τσαλαπάτα  διοργάνωσαν  προβολές  που αφορούσαν την εκπαιδευτική διάσταση του Δικτύου των Μουσείων τους. Έτσι με αφορμή  κάποια συνεργασία  με το 5ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, οι μαθητές μας είχαν την εξαιρετική ευκαιρία  να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών μικρού μήκους, δημιουργίες εφήβων συμμαθητών τους από άλλες χώρες.
 
Οι προβολές περιελάμβαναν πέντε ταινίες μικρού μήκους  ωριαίας διάρκειας, που αναφέρονταν σε ποικίλα θέματα:  τις κοινωνικές ανισότητες  μεταξύ των μαθητών, την υπεράσπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων από νεαρούς εφήβους, τις δυσκολίες και το ρατσισμό που βιώνουν  άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους, τη φιλία, την ευρηματικότητα μικρών σε ηλικία παιδιών, που οι δυσκολίες της ζωής αντί να τα αποδιοργανώνουν, τα «θωρακίζουν»  με επιμονή και υπομονή.
Τους μαθητές συνόδευσαν  οι καθηγήτριες  του σχολείου μας κ.κ. Ξυραφάκη Σοφία , Σαρδέλλη Ασημίνα, Γαλάνη Καλλιόπη και Κυριάκου  Ελισσάβετ.


 
Top