Διδακτική επίσκεψη Γ' τάξης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, το Φρούριο και την σκεπαστή αγορά Μπεζεστένι
Δράσεις  |  Θεάσεις: 240  |  A+ | a-
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 η Γ’ τάξη επισκέφθηκε, στα πλαίσια του μαθήματος των Αρχαίων και της Ιστορίας , το χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. Χανιά, κ. Γκόντα, κ. Γαλάνη, κ. Γιακμογλίδου και τον καθηγητή κ. Μέμο.
Τα παιδιά και οι συνοδοί ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο από την αρχαιολόγο και συντηρήτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Λάρισας κ. Ζήλου και έμαθαν για την ιστορία του και την αποκατάστασή του. Με ιδιαίτερη χαρά η κ. Ζήλου απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο κατασκευής του θεάτρου και τον έξυπνο αγωγό όμβριων υδάτων που απέτρεπε την «ορχήστρα» του θεάτρου να πλημμυρίσει.

Μαθητές και καθηγητές πληροφορήθηκαν ότι το θέατρο οικοδομήθηκε μέσα στο κέντρο της αρχαίας πόλης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου Ε' της Μακεδονίας προς το τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. και ήταν σε χρήση για έξι αιώνες μέχρι περίπου τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Όσοι σήμερα επισκέπτονται το θέατρο βλέπουν τη Ρωμαϊκή του φάση, δηλαδή λείπουν οι τρεις μπροστινές σειρές, μιας και οι Ρωμαίοι είχαν μετατρέψει το θέατρο σε αρένα.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του Φρουρίου, στο χώρο του οποίου ανασκαφές των αρχαιολόγων αποκάλυψαν μια πρώιμη χριστιανική  βασιλική  αφιερωμένη  στον  ʼγιο Αχίλλειο, ένα λουτρό και κατάλοιπα τειχών της πρωτοβυζαντινής περιόδου που ανεγέρθηκαν κατά την διάρκεια της βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄ (527-565), καθώς και μία εκκλησία της μεσοβυζαντινής περιόδου. Ο χώρος του Φρουρίου, η περιοχή του οποίου κατά την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου ήταν γνωστή ως «τρανός μαχαλάς», αποτελούσε την μοναδική ελληνική και χριστιανική συνοικία της πόλης. Οι Οθωμανοί κατασκεύασαν μία σκεπαστή αγορά, το «Μπεζεστένι», περιμετρικά του οποίου αναπτύχθηκαν η αγορά και το παζάρι της πόλης. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, το Μπεζεστένι μετατράπηκε σε οχυρό, από το οποίο η περιοχή έλαβε την σημερινή ονομασία της. Σήμερα το Φρούριο βρίσκεται στην τελική φάση αποκατάστασής του.
Top