«Mάθημα» η αυτοθυσία του Νίκου Καραντούρου… Μαθητές του 3ου Γυμνασίου υιοθέτησαν το μνημείο στην Αναλήψεως
Δημοσιεύσεις τοπικού τύπου  |  Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019  |  Θεάσεις: 1378  |  A+ | a-
Εμπνεύστηκαν από τον ηρωισμό του 16χρονου τότε Νικόλαου Καραντούρου και προχώρησαν στην υιοθεσία του μνημείου του που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναλήψεως-Κύπρου. Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου με την καθοδήγηση των καθηγητών και των γονέων έδειξαν την ευαισθησία και την πίστη τους στα υγιή πρότυπα της κοινωνίας μελετώντας την ιστορία ενός συμπολίτη που έκανε την αυτοθυσία πράξη. Ήταν πριν ένα μήνα περίπου, όταν το 3ο Γυμνάσιο ξεκινούσε την προσπάθεια να υιοθετήσει το μνημείο που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στη συμβολή των οδών Κύπρου-Αναλήψεως. Αφημένο στην εγκατάλειψη, το μνημείο και η πράξη ηρωισμού του Νικόλαου Καραντούρου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους έφηβους που ήρθαν σε επικοινωνία με τα αδέλφια του, μελέτησαν την ιστορία, του, έγραψαν κείμενα, και ποίημα, ζωγράφισαν και τέλος φρόντισαν τον χώρο που σήμερα μας υπενθυμίζει τα ιδανικά με τα οποία πρέπει να διαπνεόμαστε στη ζωή μας.

Σε μια ταπεινή και λιτή εκδήλωση χθες μαθητές, καθηγητές, γονείς και συγγενείς του 16χρονου Νικόλαου βρέθηκαν ξανά στο μνημείο και απέτιναν φόρο τιμής, με την ελπίδα να γίνει παράδειγμα αλτρουισμού για τους σημερινούς έφηβους. Πριν την εκδήλωση τελέστηκε τρισάγιο σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, γεμάτη μηνύματα και συμβολισμούς. Ο αδελφός του Νικόλαου Καραντούρου, Γιώργος ανέφερε πως «μετά από 47 χρόνια δεν έπαψε η μνήμη του να υπάρχει, αντιθέτως αναζωπυρώθηκε χθες με αυτή την ταπεινή εκδήλωση. Ευχήθηκα η πράξη ηρωισμού του αδελφού μου να αποτελέσει φωτεινό σηματοδότη στη ζωή των μαθητών, ώστε να έχουν μέσα τους το πνεύμα του αλτρουισμού».

Η αδελφή του Νικόλαου, Βασιλική τόνισε πως «ο αδελφός μου ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος που θυσίασε τη ζωή του, αψηφώντας τον κίνδυνο, για να σώσει τη ζωή του Ηλία». Από την πλευρά της η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Σοφία Κανταράκη τόνισε πως «είμαστε όλοι μας πολύ συγκινημένοι. Ας ελπίσουμε αυτός ο μαθητής που «έφυγε» τόσο πρόωρα να αποτελέσει για τη σημερινή νεολαία ένα υγιές πρότυπο αυτοθυσίας και εθελοντισμού». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι μαθητές από δω και πέρα θα φροντίζουν τον χώρο, καθαρίζοντάς τον, βάζοντας λουλούδια, ενώ κάθε χρόνο θα τελείται στην ονομαστική του γιορτή ένα τρισάγιο. Στην εκδήλωση έλαβαν έπαινο η μαθήτρια Μαρία Γεωργανοπούλου για το ποίημα που έγραψε αναφορικά με την αυτοθυσία του Νικόλαου Καραντούρου, η Κατερίνα Κουραβέλα που ζωγράφισε τη στιγμή της διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και οι μαθητές που συμμετείχαν στις ομάδες έρευνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο μαθητής Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, αλλά και ο γονέας μαθήτριας στο σχολείο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης.

«Ο ηρωισμός του Νικόλαου Καραντούρου που έχασε τη ζωή του για να σώσει από τον πνιγμό τον φίλο του Ηλία, είναι για εμάς ένα σπουδαίο μάθημα ζωής, μια μεγάλη πράξη αλτρουισμού. Αποτελεί ένα παράδειγμα για τη δύναμη της αγάπης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους» τόνισε η Μαρία Γεωργανοπούλου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην παρότρυνση που είχε από την καθηγήτρια μουσικής κ. Μανθογιάννη Μαρίνα για να γράψει το ποίημα το οποίο και ανέγνωσε στη χθεσινή εκδήλωση. 
Ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Μανδράκης ανέφερε πως «σε συνεργασία με τον Δήμο θα γίνει συντήρηση του μνημείου, θα υπάρξει φωτισμός και καλύτερος καλλωπισμός του χώρου. Στο σχολείο βρίσκονται μετάλλια και έπαινοι του Νικόλαου Καραντούρου που προσφέρθηκαν από τη σύζυγο του αδελφού του.

 
Top